LÖRDAGEN 22/4

Jag har alltid haft en viss irritation gentemot Tjurlången i Arboga. Under hela vintern har jag haft tanken att jag borde ta den, men jag är inte särskilt förtjust i att geocacha under kalla väderförhållanden och i kyliga klimat, så jag bestämde mig för att vänta lite till.

Det var under vecka 16 som jag äntligen bestämde mig för att planera in ett besök vid Tjurlången. Men det hade verkligen varit trevligt att ha sällskap på turen. Jag skickade därför ut en förfrågan på Discord-servern som jag och LiamVendel driver tillsammans, samt i en Facebook-grupp som ägnar sig åt geocaching. Jag frågade om någon annan hade planerat att ge sig ut på samma runda och ville göra mig sällskap. Det dröjde inte länge innan Geovloggen & Carriz hörde av sig och frågade om han fick följa med. Självklart var han välkommen att hänga med. Vi bestämde en dag och tidpunkt. Lördagen den 22:e april klockan 12.30 skulle vi träffas vid den första cachen.

Miljön var otroligt vacker när vi började vår vandring mot den första cachen. Vi njöt av den omgivande naturen medan vi följde ledtrådarna och letade efter gömda skatter. Den första cachen hittades relativt snabbt och vi fortsatte vidare till nästa. Tyvärr blev det en DNF (Did Not Find) på den, men vi fortsatte oförtrutet och lät inte detta avskräcka oss. Vi insåg att det hörde till geocaching-upplevelsen att ibland inte hitta cachen trots våra ansträngningar.

Trots den ojämna terrängen, som på vissa ställen var väldigt lerig och blöt, fortsatte vi att vandra och närma oss cache nummer 16. Vi fick ta en liten avstickare för att logga den mystiska cachen som vi hade löst gåtan för innan. Det tog oss kanske 10-15 minuter extra, men vi var glada när vi äntligen hittade den utan några problem.

Vår geocaching-runda flöt på riktigt bra och vi kände oss nöjda med våra framsteg. Trots eventuella hinder och utmaningar fortsatte vi att vara positiva och entusiastiska. Vi insåg att geocaching inte bara handlar om att hitta gömda cacher, utan också om att njuta av naturen, lösa gåtor och spendera tid med likasinnade geocachare. Med varje steg vi tog växte vårt intresse och engagemang för geocaching, och vi visste att ännu fler spännande äventyr väntade på oss längs vägen.

@geocobzer Var ujdwr helgen tillsammans med @carriz.geocaching och @geovloggen och gick tjurlången i arboga! Fyra timmars promenad blev det och landade i 44 hittade cacher. #Geocaching #Geo #Geocachingäventyr #Geoadventure #GeoÄventyr #Skattjakt #GeocachingÄventyr #Natur #Tftc #Cache #Groundspeak #Cobzer ♬ Summer - SUDI

Områdets terräng var verkligen varierande, vilket innebar att vi på vissa ställen blev ordentligt blöta om fötterna. Trots detta kämpade vi på envist. Vi passerade ofta imponerande stora fågelholkar längs vägen, men tyvärr glömde jag att ta foton av dem. De var verkligen imponerande i storlek. Dessutom gick vi förbi olika vindskydd och bryggor som gav en känsla av äventyr. Trots den lockande värmen funderade vi på att ta ett dopp, men jag insåg att vattnet fortfarande skulle vara för kallt. Vi fortsatte i rask takt mot nästa cache, och nästa och nästa. Innan vi visste ordet av det hade vi redan nått steg 20. Vid den punkten hade vi förlorat en hel del energi, och ingen av oss kände egentligen för att ta oss till den gran där vi visste att cachen var gömd. Till slut gav jag efter och kämpade mig igenom det snår av grenar för att kontrollera granen. Där, i all sin prakt, hängde en liten petling och väntade på oss.

Vi fortsatte sedan mot cache nummer 30, där vi fick syn på ett par mugglare som solade. Vi slog oss ned bakom vindskyddet och njöt av en stunds fika. Jag hade köpt med mig gifflar och jag slurpade i mig lite potatis- och purjolökssoppa. Vi satt där en stund och verkligen tog in vädret och den trevliga stunden tillsammans.

De mugglare som solade på bryggan i närheten packade till slut ihop sina saker och vandrade vidare. Det gav oss chansen att ta cache nummer 30 på rundan. Med påfylld energi tog vi nya tag och fortsatte leta efter de få cacher som var kvar. När vi kom till 37, letade vi ett bra tag. Den fick vi tyvärr ge upp. Vi lyfte på nedfallna träd, kollade buskar, kollade på marken, ja överallt. Vi gav upp den till sist och gick vidare. Resterande cacher hittade vi utan problem. Till sist kom vi till cache 44. Där konstanterade vi att det gått hela 4 timmar. Vi avslutade turen med att ta den multi som jag löste innan vi tog första tradden. Dagen slutade med 493 hittade cacher. Vilket är fantastiskt bra!

Efter den resan åkte jag hem och jag var helt slut.

SÖNDAGEN 23/4

dag befann jag mig verkligen i ett vägskäl när det gällde att bestämma om jag skulle ge mig av någonstans. Vid cirka 13-tiden tog jag äntligen beslutet att göra en utflykt till Södertälje och ägna mig åt några labbar som hade legat och väntat på mig ett tag. Min första anhalt var Torekällberget, där jag upptäckte att det fanns en virtuell cache att utforska.

Torekällberget är en historisk och kulturell plats belägen i Södertälje, Sverige. Det är en kulle eller en ”berget” som erbjuder besökare en inblick i stadens historia och arkitektur. På Torekällberget har man skapat ett friluftsmuseum med en samling av gamla byggnader som har flyttats dit från olika delar av Södertälje.

Husen på Torekällberget representerar olika tidsepoker och arkitektoniska stilar och ger besökarna möjlighet att utforska och uppleva hur Södertälje såg ut förr i tiden. Det finns bland annat bostadshus, lantbruksbyggnader, ett gammalt skolhus, en kyrka och den återuppbyggda väderkvarnen, som är en av Torekällbergets mest framträdande sevärdheter.

Besöket på Torekällberget ger en unik möjlighet att gå tillbaka i tiden och uppleva atmosfären och miljön från tidigare generationer. Det är en plats där man kan lära sig mer om Södertäljes historia och samtidigt njuta av den vackra naturen och den historiska miljön.

För er som inte är bekanta med begreppet virituell cache så är det en typ av cache som inte längre skapas eller publiceras, men befintliga virtuella cachar kan fortfarande loggas av geocachare. Dessa cachar är ofta kopplade till olika sevärdheter och för att logga dem krävs det i många fall att man tar en bild av sig själv, med dagens datum och sitt alias synligt, framför sevärdigheten. Det är inte nödvändigt att visa ansiktet på bilden, det räcker med att handen syns för att bevisa att man har varit där. (Se bild till höger).

 

Jag började dagens utflykt med ett besök vid den gamla väderkvarnen på Torekällberget i Södertälje. Denna kvarn, som ursprungligen kallades Nora Kvarn, byggdes på Mörkö. År 1876 ansökte Carl Bolmström om att få uppföra en ”Hålländsk Wäderkvarn” tillsammans med ett boningshus på Mörkö. År 1929 flyttades kvarnen till Torekällberget. Tyvärr drabbades den av en brand 1989, men den återuppbyggdes och har nu blivit en symbol för Torekällberget.

Under mitt besök på Torekällberget passade jag också på att utforska området och ta en titt på hur Södertälje såg ut i förra tider. Det var fascinerande att se de historiska byggnaderna som flyttats till platsen. De flesta av husen har en gång i tiden stått på olika platser runt om i Södertälje och har nu samlats här på Torekällberget. Det var en intressant upplevelse att få en inblick i stadens historia genom att besöka detta unika område.

Efter att ha avslutat den virtuella cachen fortsatte jag med de fem labbstegen som fanns inom Torekällbergets område. Dessa labbsteg utmanade mig med frågor om allt från antalet sidor på ett hus till specifika ord på skyltar. Jag klarade av den här rundan snabbt och begav mig sedan ner till det labbsteg som jag inte hade fullföljt helt ännu, ”Mitt i Södertälje” av Telgetokarna. Jag påbörjade denna labb redan förra hösten (2022). Det var under en arbetsdag då jag tog de två första delstegen på min lunchpaus. När LiamVendel hälsade på mig tog vi tillsammans delsteg tre innan han åkte hem. Men idag var det dags att ta tag i de återstående delstegen.

Jag började med att gå mot Sydpoolen, där jag skulle svara på en fråga om de häststatyer som står där. Sedan fortsatte jag tillbaka mot Södertälje Centrum, numera kallat City, och riktade mig mot lekplatsen. Där fanns det något på en staty som jag behövde svara på. Det var förvånansvärt lätt. Till min glädje märkte jag att de hade placerat ut en bonuscache, och den tog jag direkt. Den var riktigt svår och jag var tvungen att smyga och vara försiktig för att hitta den. Det fanns många mugglare på platsen, så jag behövde vara extra uppmärksam. Telgetokarna hade också en del 2 av labben, ”Mitt i Södertälje del 2”. Självklart tog jag även den. Den började vid Badhotellet i Södertälje Centrum och fortsatte sedan till en vacker fontän, även om den ännu inte var i drift. Förhoppningsvis kommer den att aktiveras under våren. Jag fortsatte min vandring till en staty av gumman Christina Sandberg, en känd profil i Södertälje som samlade in pengar till behövande, oavsett väderförhållanden.

Jag fortsatte min resa genom att ta labbstegen mot Tom Tits Experiment, där jag var tvungen att hitta ett specifikt ord. Trots att jag arbetar där, var det riktigt svårt att hitta det rätta svaret. Det tog mig en stund innan jag förstod vad frågan egentligen gällde. Till sist gick jag vidare till Turingelunden, en underbar liten ”minipark” eller vad man ska kalla det. Den var otroligt vacker. Där fick jag även koordinaterna till en bonuscache, vilket var riktigt roligt. Jag tog den snabbt innan jag insåg att klockan redan var mycket.

Trots tiden bestämde jag mig för att ta ännu en labb. Den var utlagd av JimmyRoger och hade namnet ”VEGA STRAND – parker & konst”. Innan jag började med labbstegen, försökte jag också hitta två traditionella cacher. Tyvärr var den första cachen omgiven av massor av människor, så jag kunde tyvärr inte ta den. Jag gav inte ens ett försök utan fortsatte vidare. Den andra cachen, som också var nära starten för labben, letade jag efter i cirka 20 minuter innan jag gav upp. Den var verkligen svår, och tiden tickade på. Så jag bestämde mig helt enkelt för att börja med labben istället.

 

Denna labb var ganska enkel. Alla frågor var relaterade till statyerna längs med rundan, så det gick ganska snabbt att lösa dem. Precis som tidigare hade även denna labb en bonuscache, och tack och lov var det inte så många mugglare i närheten den här gången. Jag kunde logga den i lugn och ro. Nu är jag uppe i hela 509 hittade cacher, vilket känns fantastiskt. Den här helgen var verkligen lyckad.

Nu var det dags att bege mig tillbaka till Torekällberget där jag hade parkerat bilen, och sedan påbörja hemresan. Tankarna började redan snurra kring nästa helg och planeringen inför den. Med den pågående Geocachechallenge behöver jag hitta mellan 45 och 55 cacher för att nå mitt mål på 100 hittade cacher denna månad. Utmaningen är spännande, och jag ser fram emot att fortsätta utforska och hitta nya gömställen.

ag vill också ta tillfället i akt att rikta ett STORT TACK till Geovloggen och Carriz som sällskapade mig under utflykten till Arboga. Det var verkligen trevligt att vandra tillsammans med er och dela upplevelserna. Era sällskap gjorde det hela ännu roligare och minnesvärt.

Vill ni se mer utav mig så finns jag finns på följande sociala medier:

Instagram: GeoCobzer

Tiktok: GeoCobzer

Youtube: GeoCobzer

Jag har också tillsammans med LiamVendel ett community för Geocachare på Discord. Klicka här för att ansluta till vår server

Av Cobzer

Glad och alltid ett leende är jag ofta ute på skattjakt, geocaching. Letar burkar i ur och skur och delar gärna med mig av mina erfarenheter.

Lämna ett svar