Cachetyper


C.A.C.H.E.T.Y.P.E.R

I denna guide kommer jag lista de cachetyper som finns därute. En cachetyp talar delvis om för dig om cachens läge eller vad du behöver tänka på för att ta dig an denna. Vissa cacher finns på utpekade koordinater, medan andra cacher kräver att du löser pussel eller olika chifferspel för att nå gömman. 

V a n l i g a  t y p e r:

Traditionell Cache är den vanligaste typen. Denna typ kommer alltid vara på utsatta koordinater. Ibland kan du behöva lösa något pussel vid burken för att öppna den. 

Mystery Cache är en svårare typ av cache. Dessa koordinater är för det mesta falska. För att få fram de äkta koordinaterna, behöver du lösa någon form av pussel eller chiffer. I vissa mystar ingår det även en så kallad challenge. Då är burken ofta på angivna koordinater, men du behöver lösa en utmaning för att få logga. Exempel på en challenge är att man måste logga minst 1 cache i varje kommun för att få logga.

Multicacher är lite som mystarna. Ofta är burken inte på de angivna koordinaterna. För att lösa dessa behöver du besöka de angivna koordinaterna för att hitta ledtrådar till nästa steg. Dessa cacher kan ha flera steg som du behöver räkna ut innan du kan hitta slutgömman.

O v a n l i g a  t y p e r:

Letterbox hybrider måste innehålla en stämpel och kan ha något delsteg med gåtor som måste lösas. Stämplarna kan du spara i en egen bok för bara letterboxes.

Earthcache är en cache som inte har en fysisk burk. Denna cache innefattar lite arbete. För att logga denna typ behöver du oftast besvara frågor om hur området ser ut. Vilka stentyper det finns eller hur högt ett berg är.

K r ä v e r  e x t e r n a  a p p a r:

Adventure Lab Cache (ALC) är har inte någon fysisk burk. När du laddat ner appen, behöver du för att logga denna besöka samtliga delsteg i cachen och svara rätt på frågorna. För varje delsteg du klarar, får du 1 hittad cache på kontot.

Whereigo är ett verktyg att skapa och spela GPS-baserade äventyr i den verkliga världen. Genom att integrera en Wherigo upplevelse, kallad cartridge, med att hitta en cache, kan Geocaching bli en ännu rikare upplevelse. Bland annat låter Wherigo geocachare interagera fysiska och virtuella element som objekt eller personer och samtidigt hitta en fysisk geocache. En Wherigo-aktiverad GPS-enhet krävs för att spela en cartridge.

E v e n t  c a c h e r:

Event är ett utmärkt sätt att lära känna likasinnade. Detta är det traditionella eventet, alltså det vanligaste. Dessa hålls oftast mellan 30-45 minuter och det brukar vanligtvis vara max 5-15 personer som kommer.

Megaevent är en större typ av event. Här planeras eventen mer noggrant. För att räknas som ett Mega-event måste det delta över 500 personer. Välplanerade Mega-event innehåller tävlingar, föreläsningar och självklart geocachande.

Gigaevent är en av de mest sällsynta geocache typer som finns. En Giga-Event Cache är ett evenemang som besöks av fler än 5000 människor. Dessa event liknar Mega-Events och kan inkludera aktiviteter, kan pågå i flera dagar. Eftersom Giga-Events är så sällsynta, lockar de geocachare från hela världen.

Citoevent Står för Cache in, Trash out. Vilket innebär att man gemensamt plockar skräp på platsen.

S P E C I A L  C A C H E R

De cachetyper som listas nere går inte längre att gömma. Det finns emellertid ett fåtal kvar av dessa som är fritt fram att logga.

Virtuell cache handlar mer om att upptäcka en plats än en behållare. Kraven för att logga en Viruell cache varierar—du kan behöva svara på en fråga om platsen, ta ett foto, uträtta ett uppdrag mm… Hur som helst, du måste besöka koordinaterna innan du kan skicka in din logg. Även om många platser är intressanta, en Virtuell cache bör vara något alldeles extra, tillräckligt för att motivera att logga ett besök.

Webcam cache är geocache som använder befintliga webbkameror som övervakar olika områden så som parker eller företagskomplex . Idéen är ställa sig fram för kameran och spara en bild från webbkameran från hemsidan där kameran visas för att kunna logga cachen.