VAR HAR COBZER VARIT!?

Halloj på er!

Som ni säkert märkt, har jag varit borta från bloggen en period. Det beror på en massa saker som händer runt om kring mig. 
Men vi kan börja med att berätta om mitt cachande vid vintertid. Det är ytterst sällsynt att jag beger mig ut under vinterhalvåret. Stora delar av landet är iskallt, dystert och i vissa fall täckt av snö. Det är i mina ögon inte alls lika roligt att cacha på vintertid, även om det kan förekomma. Nej, jag går i Cache-ide på vintertid. 

December 2023 flyttade jag dessutom till en lägenhet tillsammans med min tjej, som numera är min Sambo. Det har helt enkelt varit väldigt mycket kring flytten och mycket utflykter och planeringar för vår framtid som gjort att jag inte orkat eller haft tiden till geocaching helt enkelt. Men jag har inte slutat!

Jag har emellertid underhållt er med Poddcasten GEOSNACK tillsammans med FounditPodcast och Geovloggen. Har ni inte lyssnat in på podden, så gör det. Alla avsnitt finns där ni hittar poddar. Annars gå in på Geosnack.se för att hitta nyheter kring podden. Men under 2024 har jag inte bara suttit hemma, det hände att jag gick på event!

Årets första event!

Ja, en dag plingade det till i min mobil. PLING PLING! “En ny cache publicerades i ditt närområde”. Det var tydligen Olle I Skogen som var i farten. Fru och herr Olle hade på något av sina äventyr hittat det trevliga cafet Lassons lada strax innan Taxinge slott. De bestämde sig för att slå till och anordna ett event.

Jag signade upp direkt. Men eftersom att vänner bjudit mig och min Sambo på Mello/30-års fest på lördagen (Dagen innan eventet), blev det lite osäkert om jag skulle orka delta dagen efter, då vi kom hem strax efter 00.30-tiden. Men dagen efter kände jag ändå att jag skulle ha orken att dra på eventet. Så jag åkte och började med att STF:a en Geocache tillsammans med Pilten. Jag träffade även på Bernike, som jag tillsammans ordnade upp 10-års jubileum till mina cacher i Hölö med. Du kan läse mer om det här: Äventyr i Hölö. Jag beställde en Fetaostwrap, som var otroligt god med massa goda smakkombinationer. Till det drog jag en varm choklad medan jag hade spännande diskussioner med Herr Olle. 

Intressesföreningen Geocaching i Sverige

Den 9 Augusti 2023 tog jag beslutet att gå in på Geocaching.se, vilket är hemsidan som ägs av Intressesföreningen Geocaching i Sverige. Föreningen står för att främja frilufslivet med vår fantastiska hobby i fokus såklart. Ordförande Roger Nordin gör många utflykter och arbetar hårt med styrelsen för att främja frilufslivet. Faktum är, att Intressesföreningen är med i Svenskt frilufsliv som en av de 27 medlemsorganistationerna. Vilket är superkul!

 

 

 

Den 16:e Januari 2024 skrev Colin Till mig på mail och frågade om jag hade varit intresserad av att gå med i Styrelsen. Ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Mitt intresse spikades upp på en intresseslista och vi inväntade nu årsmöte som varade den 17 Mars 2024. Någon dag senare kommer LiamVendel till mig och säger att han fått samma erbjudande som han naturligtvis också tackade ja till. Månaderna gick och på årsstämman röstades vi in som Supplianger tillsammans Proppan 2 och Saibotb. Vi hade vårt första styrelsemöte direkt därpå, där vi mer eller mindre presenterade oss för varandra och bokade in en workshop framöver för att lära känna varandra ännu bättre. Jag kommer att välja att endast dela information från föreningen om de går ut med det på Sociala medier alternativt om Föreningen pushar för att gå ut med information. 

Är ni intresserade av att bli medlemmar, så kan ni gå in på Geocaching.se och bli medlem. Det kostar 100kr årligen som grund. Man kan välja att betala mer eller mindre. Att stötta Intressesföreningen Geocaching i Sverige innebär att ni hjälper oss med ett fortsatt arbete att stödja frilufsliv. 

CITO i Södertälje!

Eftersom att jag ofta är i Södertälje, har jag tyvärr observerat hur skitigt och äckligt det är i stan. Och istället för att tänka “Fan att ingen städar upp” så gjorde jag slag i saken och anordnade 2 event. Ett CITO på nästan 3 timmar, med ett efterföljande event på 2 timmar.

Den 13 april klockan 10 var första eventet satt. Det ska tilläggas att det varit ett stort arbete bakom planeringen av dessa event. Jag fick vänligt nog låna en konferenssal av Tom Tits Experiment som också lämnade ut plasthandskar och plastpåsar för vårt skräpplockande. Inte nog med det! Skräpet som vi plockade behövde tas om hand om, vilket Telgeåtervinning så vänligt planerat att göra. 

Jag jobbar med en Kollega som går under pettsons, som föreläser om Miljö och hållbarhet. Hon ställde så vänligt upp och föreläste om Återvinning för alla geocachare efter vårt Cito. 

Klockan 10.00 åkte var jag tillsammans med Pappa Keboliten redan på plats och hade redan förberett allt från konferenssal och material. Väl på utslaget klocksslag kom ett gäng med Geocachare med skräpplockare i högsta hugg. Jag började med att förklara mitt tänk kring skräpploickningen som skulle ske runt Tom tits Experiment. Alltså -> Storgatan, nedre villagatan + parkering, Forskargatan, Kvarnbergsgatan och Astrabacken. Vi Skiljs åt och börjar plocka skräp. 

Jag och Keboliten går mot Storgatan mot Telgehuset och upptäcker till vår fasa, vi äcklas lite av hur mycket ciggaretter det ligger på gatan, trottoarer ja överallt. Det är så fruktansvärt äckligt och häpnasväckande hur folk fimpar. Vi hittade alltså en grusplätt, där det låg mer fimpar än grus och då överdriver jag inte ens. Jag önskar att jag överdrev.  Vi plockade vidare och fyllde 4 stora påsar med skräp. 

12.45 träffades vi återigen på Tom Tits Experiment och samlar in allt skräp. Klockan 13.00 går vi in i konferensen och käkar lunch och inväntar resterande cachare som anmält intresse. Kl 13.15 får Anna Pettersson gå upp och tar över scenen med ett föredrag om Återvinning. 

Visste ni att om ni pantar En endaste burk så motsvarar det en energibesparing på 7.5 timmars tv tittande eller 24h gaming.

Visste ni att när ni återvinner exempelvis ett mjölkpaket, görs detta om till en ny produkt. Exempelvis kan det bli ett nytt mjölkpaket eller kanske förpackningen till din grädde eller liknande. 
Argumentet med “Min insats gör ingenting, om inte min granne gör något kan jag lika gärna skita i det själv” håller inte, utan alla kan göra något. 
Föreläsningen syfte var att öka kunskapen kring återvinning och miljö. Vilket också var ett superbra komplement till vårt Cito. 

 

 

 

STORT TACK

Jag vill passa på att rikta ett STORT TACK till alla som deltog och kunde bidra till ett renare Södertälje. Tack till Tom tits Experiment för påsar och handskar samt till Telgeåtervinning för sophämtning. Tackar också Pettsons(Anna) som så vänligt kunde ställa upp och föreläsa om Miljö och återvinning. Det var väldigt givande och kunskapen behöver verkligen spridas vidare!

Av Cobzer

Glad och alltid ett leende är jag ofta ute på skattjakt, geocaching. Letar burkar i ur och skur och delar gärna med mig av mina erfarenheter.