Att gömma en cache

Guiden till dig som vill gömma en cache

Välkommen till guiden för dig som  vill bli en cacheägare. Informationen i denna guide är inte en heltäckande guide till hela sporten, utan snarare i stora drag förklaringar till hur man kommer igång och hur man undviker klassiska nybörjarmisstag. När du kommit in i Geocaching mer och blivit mer erfaren kommer du säkerligen komma på egna kreativa idéer som går utanför min guide samtidigt som du också för geocachingen framåt! Det finns också flera olika typer av Geocacher, vilket inte tas upp i denna guide. Informatiom om cachetyper kan du hitta här. De olika typerna är innebär olika saker och har ofta olika svårighetsgrader, därför rekommenderar jag att du börjar med en Tradditionell cache som din första.

Att hitta en plats

Placeringen på en Geocache är det som gör denna fantastiska sport givande. Den största underhållningen inom geocachingen förutom att hitta burken, är ju såklart att få komma till nya spännande och sevärda platser. Därför är också en bra tumregel att inte lägga ut en cache bara för att det är nära. En bra gömma är ofta på ett unikt ställe såsom en historisk plats, en pickningplats eller kanske till och med en vacker utsiktsplats. Det finns egentligen inga rätt eller fel när det kommer till platser, men man bör i regel ha en tanke med platsen och du bör kunna redovisa den för din “Reviewer“.(Länk till ny guide). Det som gör geocaching så kul och spännande är variationen av miljöer, även om man har ett humm om det vet man sällan vad man förväntas uppleva. Om du har en tanke med din cache som kanske inte så uppenbar är det extra viktigt att beskriva tanken i din cachebeskrivning. 

När det kommer till själva gömman så bör den vara lagom svår och anpassad till hur offenltig platsen är. Placerar du en cache i centrala Södertälje bör din burk vara extra svår att hitta. Men om den däremot är gömd mitt i Hölös skogar, kan den vara lättare att hitta. När du gömmer burken bör du tänka att den ska vara svår att hitta av misstag men tillräckligt lätt för en van geocachare att hitta.

RIKTLINJER

Det finns emeller tid ett gäng riktlinjer när det gäller att gömma en cache. Jag kommer bara lista dem viktigaste. riktlinjerna kan du läsa i sin helhet på https://www.geocaching.com/play/guidelines

  • Att gömma vid fornminnen eller natur som kan skadas av letande cachare är förbjudet. Ska du gömma vid sånna ställen ska du ha ett säkerhetsavstånd på          minst   50 meter från fornminnet eller den känsliga naturen, på så vis undviker vi också att folk letar där av misstag.
  • Det är inte tillåtet att gömma på privat mark eller i närheten av privat mark. Det finns visst undantag här där man kan fråga markägaren om tillåtelse att gömma en burk, det ska då tydligt framgå i beskrivningen av cachane samt i redovisningen till din reviewer.
  • Respektera allemansrätten. När du letar i skogen, ha inte sönder träd eller kvistar och var uppmärksam med vart du går. Börja inte heller gräva i marken, cacher får inte vara nedgrävda.
  • Om det finns risk att din gömma innebär att en cachare behöver passera farliga platser, såsom motovägar, järnvägar eller dylikt, var noga med att uppmärksamma det i cachebeskrivningen och tala om hur man undviker faran.
  • Var noga med GPSEN. När du mäter upp koordinater kan det vara rätt klurigt. Dubbelkolla och trippelkolla dina koordinater.
  • Om det är möjligt så försök hitta en plats med acceptabel GPS-mottagning. Kanske är det t.ex. mindre tät skog bara tjugo meter bort. Läs längre ner om hur man tar ut koordinaterna. Får du inga bra värden så överväg ett annat ställe!
  • När du gömmer får du inte gömma för nära en burk. Det är 161 meters avstånd från varje cache som gäller. Tänk på att det kan finnas finaler och gömda cacher, så ibland kan det bli så att du ändå blir nekad en burk för att du är för nära en finalgömma på en annan cachetyp. Då får man bara följa Reviewernas uppmaningar så gott det går helt enkelt.

 

Vad ska man ha för behållare

Att välja sin burk är den roligaste biten. Men man måste tänka på vad man väljer för burk och vad din målgrupp är. För barnfamiljer kan det vara roligt att hitta större burkar med bytessaker. Det är dock långt från alla platser som har ett lämpligt gömställe för större burkar, man får därför välja burken efter platsen.

Du bör undvika att använda gamla glasspaket, yoghurtpaket eller andra matpaket/behållare. De må se vattentäta ut men icke! Jag stöter ofta på burkar av den typen som antingen har en insjö i sig efter dåligt väderlag eller att burken förmultnat och gått sönder. Att välja en vädertålig burk är verkligen superviktigt. 

Men då kanske man tänker att man kan använda sig av glaslådor till sina gömmor? Svaret är naturligtvis nej, ska du inte. Om en glaslåda går sönder i naturen så kan det inte bara skada de djur som bor i naturen, glaskärvorna skulle också en varm sommardag vara orsak till brand. Därför undviker vi helt enkelt glasbehållare.

En bra burk kan vara en matlåda av högre kvalitet, gjord för ågteranvändning. Det finns hur många bra fabrikat som helst. Det är relativt enkelt att hitta på exempelvis Clas Ohlsson eller Biltema som har väldigt bra burkar. Den finns också specialgjorda burkar som är gjorda för just Geocaching. Några av burkarna säljs av https://petror.se som specialicerar sig för just Geocaching och friluftsliv. Ett bra tips, är att också att markera burken med någon form av information om att det är en cache, ifall burken hittas av misstag. Använder du en matlåda eller större behållare kan några bytessaker vara lämpliga, men inte nödvändiga att lägga i. Bytessaker är helt frivilligt. Reglerna säger att när en cachare tar ett bytesföremål, ska denne lägga i något annat utav ungefär samma värde. 

Det finns dock några få saker du aldrig bör lägga i en cache som bytessaker. Några av dessa är bland annat mat, godis, alkohol, tobak eller batterier. Helt enkelt för att mat kan locka till sig skadedjur och batterierna är miljöfarliga om de skulle gå sönder i naturen.  Välj dina bytessaker med omsorg.

Att placera sin cache

När du hittat en lämpligt plats för din Geocache kommer vi nu till en utmanande del utav utlänggningen, att mäta till koordinater.  Ibland är det lätt, ibland är det svårt att mäta koordinater. Försök i den mån du kan få koordinaterna så exakta som det bara går. Ibland finns det dagar där mottagningen är lite sämre. 


Att mäta koordinater

När jag gömmer burkar använder jag mig av Geocachings officella app samt en appa som kallas GPS point som är gjord för att mäta koordinater.

Till att börja med står jag vid gömman och mäter koordinater en stund. Brukar ta ut ca 2-5 koordinater på platsen för att det ska bli så exakt som möjligt. Jag brukar sen öppna en valfri geocache via geocaching appen och klicka på waypoint. Jag skriver där in alla koordinater som jag mätt ut och försöker på så vis se vilken koordinat som stämmer överens mest. Det kan vara lite pyssel, men det går.

Anmäl din Geocache

När du är redo kan du gå in på https://geocaching.com/play/hide. Fyll i formuläret så noga du bara kan. Skicka in koordinaterna, bestäm attribut, vilken terräng och svårighet har cachen och till sist beskriv din cache, varför har du valt just platsen för gömman. Låt kreativiteten flöda när det gäller din beskrivning. JAg har ett gäng cache i Stallarholmen, en serie som går via en strandpromenad som heter Konstpausleden. Vid varje cache finns det ett konstverk som jag beskriver i mina cacher.

När det gäller att välja svårighetsgrad kan det vara lite klurigare. Det finns en bra guide på clayjar.com/gcrs där kan du svara på några frågor om din cache för att sen få ett motsvar om vilken svårighetsgrad du ska sätta. Terräng kan också vara svårt att markera, men tänk att 1 är bäst och 5 är sämst. 1 motsvarar ungefär en cache som kan tas med rullstol, medan 5 innebär att du har tillgång till  båt, klätterutrustning eller en annan form av hjälpreda för att nå cachen. Om du vill kan du också lägga in en ledtråd i cachen som kan hjälpa de som letar att hitta burken.

Rapportera in cachen

När du är nöjd är det dags att Skicka in för granskning. Där får du upp en extra ruta där du skriver in till din reviewer, där förklarar du närmare om exakt var du gömt burken, vilken burktyp det är, hur den ligger och tanken med burken. Här behöver du vara så tydlig som möjligt för att din gömma snabbare ska bli godkänd. Det kan ta upp till 7 dagar innan man får svar. 

Underhåll av gömma

När din gömma blivit publicerad, är det också ditt ansvar som cacheägare att underhålla burken. Byt ut loggremsorna mellan varven och alltid se till att burken är fräsh och hel.