Hur var mitt Geoår 2022

Hejsan!

Detta är alltså min summering av året 2022. Hur var mitt cachande och vilka mål uppfyllde jag? Några direkta mål för året hade jag inte, men det har jag nu, 2023. Men har gått igenom mitt år och kommit fram till följande:

 • Jag avslutade året med 405 cacher
 • Jag gömde 8 egna, adopterade 1, så totalt 9 gömda burkar.
 • Min bästa dag var 5 juli 2022, då jag tog en serie på nästan 40 cacher.
 • Min bästa månad var juli
 • Jag har deltagit på många roliga events.
 • Lyckades till och med norpa 3 stycken
 • Tog mina första mystar
 • Tog mina första T4:or.

Om du är obekant med vissa begrepp, kommer jag lista några av dem längst ned i bloggen.

Året 2022 börjar med att jag aktivt börjar med Geocaching igen. Jag hade nog mitt bästa Geocachingår någonsin, avslutade med 405 hittade. Hade 257 ”hittade”-loggar under hela 2022. Vilket är bättre än något annat år. Var inaktiv mellan 2018 och 2020 och mellan 2021 och fram till våren 2022. Inget år har varit så aktivt som jag varit nu.

Nedan listar jag några av mina favoritsammanhang inom geocaching:

Grävstaserien i Hölö

Det börjar med att jag den 5 juni bestämmer mig för att åka tillbaka till mina gamla hoods, Hölö. bodde i många år i Hölö och har än idag rätt bra koll på området. Hade varit i Hölö några dagar tidigare och loggat några i området då jag hittar Grävsta och påbörjar den, det var dock rätt sent så åkte hem. 5 juni åker jag tillbaka för att slutföra rundan. Jag åker iväg och är framme runt 10-tiden. Hittar en lämplig parkering och börjar gå in mot skogen. Det är väldigt mulet och mörka moln är på himlen, det duggar väldigt mycket också. Loggar första burken med svårighet, då det duggar en del. Beslutar mig där och då för att avbryta rundan och går mot bilen och åker hem. När jag är några meter ifrån motovägen öppnar sig himlen och det ÖSER ner regn. Jag gjorde alltså ett klokt beslut att åka hem den dagen.

Jag återvände några dagar senare. Den 8 juni återvänder jag till brottsplatsen, med mycket finare väder dessutom ”YAY”.

Anlände i Hölö runt 10-tiden och parkerade utanför skogspartiet. Slingan är 9km lång. Rundan tog otroligt lång tid att gå. Jag var den gången tyvärr väldigt oförbered, hade bara med mig en flaska med vatten, det var dumt. Hade inte heller någon matsäck, så det var en riktig utmaming. Men gick och tog cache efter cache efter cache. Trots att GPSEN och min mottagning krånglade rejält, lyckades jag ta ett helt gäng. Några cacher tog jag på 5 minuter, andra tog säkert 20 minuter. Men de allra flesta var relativt lätta. Tyvärr fick jag två dnfer under rundan, så har en ursäkt till att åka tillbaka till Hölö.

Jag var helt färdig med rundan runt 18-tiden på kvällen, så avslutade med en pizza på Hölö pizzerian. Sen blev det att åka hem. Den dagen tog jag mellan 30-36 cacher.

T4-EVENTET

Jag är med i Facebookgruppen Geocaching Sverige. Där publiceras det tips och trix, inspiration till resor, frågor om råd och mycket mycket mer. Finns inga gränser över vad du kan få läsa i den gruppen inom Geocachingens anda.

En dag dyker rubriken ”T4-event” upp som en bild-inbjudan.

Där annonserade ”Carriz” ut att det vankades CITO och T4-event.

För den som inte är bekant med något av begreppen så står CITO för Cash in, Trash out. Det är ett event som går ut på att man ska plocka skräp och göra rent i valt område. För att läsa mer om denna eventyp kan du besöka min guide om Cachertyper, klicka här

T4 är en terrängtyp. Alla cacher har en terräng på mellan 1 till 5, där T1 är lägst och T5 är högst. Mellan 4 och 5 så kommer du i de allra flesta fall vara beredd på något av följande: Klättra, ha med dig klätterutrustning, dykning eller ibland även båt. Finns fler typer av T4 och T5. Just detta event behövde inte någon klätterutrustning.

Detta lockade mig självklart. Dock oroade jag mig lite över huruvida jag skulle behöva ha klätterutrustning och klätterkunskaper med redskap. Jag har varken utrustning eller kunskapen att använda sådan. Så skrev till Carriz och frågade om jag behövde några kunskaper. Fick till svar att det behövde man inte. Så där och då beslutade jag mig för att faktiskt åka. 5 Juni kommer och jag åker ifrån Stallarholmen till Yxbacken. Resan tar ca 1 timme. När jag väl kommer fram så är det jättemycket andra geocachare där redan, och då var jag ändå 1 timme tidig. Jag joinar ett gäng och vi börjar genast leta efter en närliggande cache som ligger vid en liten bäck. Såklart börjar jag dagen med att plumsa i. Detta var innan jag fattat grejen med ombyten i bilen. Så fick gå med dyngsura skor under dagen, det var dock väldigt varmt, så det torkade relativt fort. Vi börjar med CITO och jag hjälper till att plockar skräp i området, dock var det soprent på platsen redan, så inte mycket att plocka. Vi kämpar oss sen upp mot skidbackens topp där det lovades det överrasknignar, vilket det också blir. Vi bjuds på en massa travelbugs att logga och lite glass.

Efter eventet släpper dem ett gäng med cacher, mystar, traddar och såklart T4-traddar. Jag valde att inte ta några labbar eller cacher denna dagen. Tog någon en bit därifrån och åkte sedan hem. Jag åkte inte tillbaka förän juli under min semester. Då återvände jag fullt redo att ta mig an T4orna. Mellan den 15 och 16 så tar jag ett gäng med T4or. Min absoluta favorit var Quercus robur +T4. Men tog ett helt gäng med andra. Bland annat klättrade jag i totalt 3 träd och norpade burkar. Det var en av de roligaste dagarna. Har än idag en del kvar där. Bland annat har jag en Labb kvar ”Idioten” samt några T4:or som jag är sugen på att norpa. Det blir ett mål för 2023.

Egna gömmor

Jag lyckades också få motivation att gömma egna burkar. Det var lite tomt i Stallarholmen, så fyllde på med 5 stycken som går längst med Konstpausleden. Där man längst vägen får se fantastiska konstverk och ett gammalt nedlagt och rivet tegelbruk. Drog också till Mariefred och gömde en vid Kärnbo gamla kyrkoruin, den nekades dock och jag var tvungen att flytta den. 

Men efter två flyttar och lite chattande med reviewern så blev den till sist godkänd. Såg att cachen ”Tom Tit” blivit arkiverad av Wellner så passade på att fråga honom om jag fick lov av honom att norpa den platsen. Sagt och gjort, så fick jag göra det. Tog emellertid ca ett halvår innan jag valde att gömställe. Jag valde till att börja med att skriva lite om Tom tits Experiment som byggnad och science center, liksom Wellner hade gjort i sin cache. Det tyckte inte reviewern om, och nekade publicering. Så ändrade texten till att handla om alla företag som varit i byggnaden, i tron om att jag inte får promota ett företag mer än ett annat, lite public service tänk. Det tyckte inte reviewern heller om tydligen, så blev att skriva om helt, och inte ha något som handlade om byggnade, tyvärr. Men den blev till sist godkänd.

Hade ett tag nedanför kärnbo kyrkoruin observerat en cache som varit inaktiverad, så skrev till ägaren och frågade om jag kunde adoptera burken och få den åter i bruk. Jag skrev tydligen i rättan tid då denna CO skulle flytta utomlands. Sagt och gjort fick jag en till cache i min ägo.

Geosnack med Geovloggen & Cobzer

Jag har skapat en Discordkanal för oss geocachare, ”Geocaching Sverige”. Via den lärde jag känna GV. Han föreslog en dag att vi skulle ha någon form av informativ poddcast på youtube. ”Vodcast” där vi pratar geocaching för nybörjare. Så vi hade flera live-sessioner där vårt community fick delta, svara på frågor, ställa frågor och lyssna på hur jag och Geovloggen Geocachar. Det blev till sist 5 avsnitt. Där vi pratar om allt ifrån hur man börjar, vad ska man ha med sig, vad är event och mycket mer!

r du intresserad av att lyssna kan du besöka Denna länken->

När du ändå är i farten. Geovloggen har som mål att nå 1000 följare på youtube, så se till att följa honom på hans sociala medier: Gevloggens youtube->

Geovloggens instagram->

Geovloggens Tiktok->

Du kan också följa mig på mina sociala medier:

GeoCobzers youtube->

Geocobzers instagram->

Geocobzers tiktok->

Jakten på FTF:er

Lyckades också under 2022 oväntat knipa 3 FTF:er på samma dag. FTF för er som inte känner till det står för Firtst To Find. Alltså är du den första som hittar en nypublicerad cache.

Det var en otroligt spännande upplevelse. Och är så glad att jag lyckades med att knipa dessa. Har som mål att knipa några få till under 2023 🙂

Du kan läsa mer om min FTF-jakt i mitt blogginlägg: Första FTF-jakten.

MINA MÅL UNDER 2023

Har satt några mål för 2023. Det jag tänkt mig ska jag försöka hålla så gott det bara går. Mina mål är som följande:

 • Nå minst 800 cacher.

Jag ska försöka planera in fler rutter med fler potentiella ”founds”. Målet är att nå minst 800 cacher innan årets slut.

 • Försöka mig på 5 FTF:er 

Mitt mål är att försöka bli först på 5 nypublicerade cacher. Det lär bli en utmaning, men det ska gå.

 • Skapa mitt första Geocaching-event 

Jag har länge velat skapa ett eget event. Så ska ta en funderare och skapa ett rimligt och roligt event. Jag uppskattar ju event där man träffas och bara snackar. Men mitt mål är att skapa ett event man sent ska glömma, något med ett tema. Kanske aktiviteter och teman på eventen.

 • Bli mer aktiv på bloggen samt sociala medier 

Jag tycker det är otroligt roligt att skriva i bloggen och lägga ut bilder och filmer på instagram samt tiktok. Dock är jag väldigt dålig på det. Så mitt mål är att bli aktivare på sociala medier. Kanske lägga ut något kul på youtube med? Tiktok och instagram kommer jag lägga ut mer på i allafall. Youtube vet jag ännu inte om jag vill ladda upp på, men det återstår att se. Mitt mål är att också nå 1000 följare på tiktok.

Detta är några av de stora målen jag har 2023. För att avrunda detta lite så vill jag önska er en god fortsättning på 2023 och happy caching!

Vem vet, vi kanske ses på något event där ute någonstans

Begrepp:

FTF Innebär att du är först ut att logga en nypublicerad cache.

T4:a/T4:or T4:a är en terrängfaktor. finns T1:a som är lägsta terräng, bassicly så behöver du inte kämpa så mycket medan en T4:a kan kräva att du har klätterutrustning eller behöver klättra.

– Cobzer out!

Av Cobzer

Glad och alltid ett leende är jag ofta ute på skattjakt, geocaching. Letar burkar i ur och skur och delar gärna med mig av mina erfarenheter.

Lämna ett svar