Detta inlägg kommer delvis vara off topic. Detta kommer till en början inte innehålla något om Geocaching, men detta är så pass stort att jag ändå gärna delar med mig utav detta. Detta handlar om min resa till Dreamhack summer 2023. Efter texten om Dreamhack kommer jag berätta mer om månadens event.

Allt började strax innan sommaren 2021, där jag fick kontakt med Linus Rudbeck, ägare av företaget Distansakademin, ett företag som lär ut programmering. Jag hittade av en slump Linus Rudbeck via hans tiktok, där han pushade mycket för programmering. Men sen i en tiktok, sa han att han även hade en Discord, för att bistå sina följare med hjälp när dem fastnar i sin programmering. Dock var Discorden rätt stökig och jag kontaktade Linus för att hjälpa honom med att ordna upp Discorden. På så vis fick jag reda på vad Distansakademin var och vad dem gör. Sen dess har jag hängt mycket på deras community och lärt mig en hel del.

Sen kom en dag, tidig vår 2022 där Linus kontaktade mig via Discord och behövde folk till ett bås. Han skulle i Distansakademins anda stå på Dreamhack och representera sitt företag, vilket inte gick utan personal. Jag fick därför frågan om att delta volontärt.

Dagen D kom och jag träffade två nya kollegor, Jakob i egenskap av spelutvecklare och Arvid i egenskap av programmerare. Året 2022 gick superbra. Jakob hade utmaningen med gissa koden, Arvid med ett spinnande hjul och jag med ett fantastiskt quiz, byggt av Arvid.. Det var lite av ett ihopplock och vi improviserade väldigt mycket. Båset bestod av några rollups, nån stol och ihopklistrade mattrester från andra montrar. Men det gick, trots allt improviserande superbra! Vi packade dag 3 ihop våra saker och jag drog sedan hemmåt. Vi fick flera gånger efteråt höra att Dreamhack var supernöjda med oss, vilket gjorde mig superglad! Trots att vi inte alls hade koll på vad som förväntades utav oss gick det ändå superbra.

Detta är ett år jag aldrig glömmer. Dreamhack var en väldigt häftig upplevelse. Tyvärr, tog jag nästintill inga bilder eller filmade ens så mycket under den perioden. Men i våras, 2023 tog Linus Rudbeck kontakt med mig åter igen och jag fick samma erbjudande om att volontärarbeta för honom under Distansakademin. Ett erbjudande jag inte kunde motstå, tackade självklart ja.

Jag satte mig genast efter att ha tackat ja och letade upp vårt gamla quiz för att uppgradera det med många fler frågor och utveckla layouten. Denna gång använde jag både webbutveckling och även javascript. Årets station hos mig har varit att låta folk köra ett quiz men inte bara det, utan de har också fått chansen att skriva i Javascript och skriva in helt egna frågor, vilket överraskande nog varit väldigt uppskattat. Det var väldigt oväntat att just den stationen skulle bli så populär. Var flera barn som återkom många gånger och skrev nya frågor hela tiden. Hade kopplat quizet till min andra dator via Dropbox, vilket gjorde att quizet uppdaterades i realtid. Alltså kunde våra besökare få frågor som andra hade skrivit. När 15 juni kom drog jag till Jönköping. Kunde väl liksom inte hålla fingrarna i styr, så blev faktiskt en Geocache precis utanför lägenheten där vi skulle bo.

@geocobzer Idag är jag i Jönköping och härjar! Tanken är att jag kommer befinna mig på Dreamhack och lära ut programmering med distansakademin! Det kan man verkligen inte göra på tom loggremsa! Så väl i Jönköping tog jag denna rackare! Otroligt kreativ och fick en favoritpoäng av mig! VISSTE NI! Om ni hittar mig på Dreamhack kommer ni få chansen att logga en TRAVELBUG som jag gömt i en av våra utmaningar <3 #Geocaching #Geo #Geocachingäventyr #Geoadventure #GeoÄventyr #Skattjakt #GeocachingÄventyr #Natur #Tftc #Cache #Groundspeak #Cobzer #dreamhack #programmering #Distansakademin ♬ Clocks - Sign of the Times Remix - Ituana
Dessa typer av cacher brinnter jag verkligen för.
När en CO verkligen lägger ned tid att
gömma en cache på riktigt gör att man mer än gärna delar ut FP-poäng.

 

Jag letade också efter en annan i samma området. Tyvärr var den borta.

Men har ju självklart inte bara varit i en monter, har ju fått chansen att att springa runt och kolla runt på Dreamhack och utforska. Hittade bland annat till Nintendos hörna där jag grabbade tag i en kontroller och spelade i ca 5 minuter ett Mariospel, superkul verkligen. Men hade inte tid att fastna för spel när jag volontärjobbade, så avslutade snabbt. Hittade även till en legomonter där de hade lagt ut hur mycket lego som helst på golvet, en hörna där kreativiteten fick flöda fritt helt enkelt.

Detta är Jakob Forsbacka.

En fantastisk spelutvecklare med hjärtat på rätta stället!

Otroligt hjälpsam, glad, trevlig och positivt. Med mycket humor och hans stora kunskap i spelutveckling kunde vi i gruppen tillsammans lära oss av både honom och av varandra. Hans pedagogiska sätt att lära ut spelutveckling gör honom till en otroligt bra lärare och medarbetare!

Detta är Arvid Grude. Med sin störtsköna personlighet, sinne för humor och sitt enorma tålamod med barnen. Det gör Arvid till en suverän medarbetare. Han hjälpte till när det behövdes och erbjöd även hjälp när han såg att det krisade sig rejält för mig. Med sin kunskap inom programmering byggde han 2022 ett quiz, som förmodigen inte hade funnits i år om det inte hade varit för Arvid! Otroligt stort tack till Arvid som fått mig hitta ett lite större intresse kring webbutveckling.

under en utav mina raster hittade jag till Pantameras bås. Där testade jag deras sorteringsspel. Det var utmanande, men kul. Målet var att sortera in röda, gröna, blå, gröna och ofärgade flaskor i rätt fack. Ju mer man hade rätt, ju fortare gick bandet. Till sist gick det så fort att jag förlorade på ca 44k poäng, otur men fick ihop tillräcklig med energi för att kunna ladda en mobiltelefon i 1196 timmar. BRA JOBBAT! Men en sak jag verkligen kommer ta med mig är elgigantens 1337 giveaway. Det var riktigt mäktigt att gå på den. (Se ett klipp från Giveawayen här).

Men inte nog att jag jobbade där och gick runt och kikade in vad Dreamhack hade att erbjuda, träffade också ett par ansikten som jag bara haft kontakt med via nätet.

MindBlownWillSwe som jag mestadels hört talas om via tiktok. Men han spelar även en del via twitch. Otroligt trevlig IRL och väldigt kul att träffa honom.

Sen, träffade jag även DEBEST95S. En otroligt rolig streamer. Hen spelar mycket retrospel och i skrivande stund lirar hen Kingdom hearts RE:chain oc memories. Jag som är moderator hos hen har länge velat träffa denna streamer som heter David. Rätt som det var, i båset kom hen förbi och hälsade på mig. Otroligt trevlig person måste jag säga. Vi kommer defenetivt styra upp fler träffar, det är jag rätt övertygad om!

Träffade också folk jag byggt upp community åt via Discord, bland annat en ”Emailj” som också var riktigt trevlig. Honom kommer jag också styra upp fler träffar med.

Efter att ha deltagit på Dreamhack Summer 2023 som volontär för Distansakademin.se så var det tyvärr att åka hem igen den 19 juni. Efter en tuff helg var det dags att vila en dag innan det återigen var dags att jobba en hård vecka, nej skoja. Jobbade två dagar innan det var dags för midsommarhelgen.

Midsommar bestod egentligen inte utav geocachande, däremot planerades det in en rejäl Georunda i Karlstad i Augusti. Det återstår att se hur många jag tar där, vilket förmodligen kommer i en blogg strax efter Augusti.

Efter allt firande och midsommar ståhej blev det söndag. Vaknade jag klockan 11 till inte ett inte två utan FEM mail med rubriken: Ny Traditional Cache:

Det var nämligen Olle I Skogen som publicerat 5 nya cacher i området kring Härad, samtliga med attributet ”Fältpussel”. Jag åkte genast iväg i hopp om att fånga ett par FTF:er. 20 minuter senare anlände jag till Brädor(GCAA9AX). Väl på plats hittade jag en väldigt lämplig parkering och hittade snabbt cachen på bra koordinater. Dock verkade burken vara från självaste djävulen själv! Det kan ha varit en av de värst/bästa cacher jag försökt mig på. Har just nu ingen bild på spektaklet. Men det var 10 mindre brädor ihopsatta med ca 20-30 bultar i alla möjliga storlekar och längder samt muttrar. Det var bara till att börja skruva. Efter ca 5 minuters skruvande vid ”Nollan” tog jag beslutet att ta med burken in i bilen och börja skruva isär den istället, då myggen inte kunde låta mig vara ifred. Efter att ha fått upp burken och till min fasa upptäckt att jag bara får nöja mig med en STF-logg, så började nästa jävelskap. Burken skulle återställas också. Tänkte mig inte för och observerade inte alls hur allt satt. Så satt i ca 30 minuter innan nästa cachare, Trollisen, som tog över gömman. Hon fick skruva isär det jag satt ihop för att logga samt sen skruva ihop den. Passar på här att be Trollisen om ursäkt för att du fick återställa burken, är fullt medveten om hur jobbig den var. När jag träffade Trollisen frågade hon om vi skulle ses på eventet senare på eftermiddagen, ett event jag inte alls kände till, eller rättare sagt kände till men helt hade glömt bort. Loggade en spontan ”Will attend” och drog sedan till Låst och bommat(GCAA9F4).

Denna cache bestod av av en jättestor rektauglär låda med flera hänglås på. Även denna med attributet ”fältpussel”. Längst ned var ett kodlås, och alla andra lås var med nyckel. Var relativt enkelt att få koden till kodlåset, i lådan med kodlåset låg en stor knippe med en massa nycklar. Mitt uppdrag var att hitta rätt låda, alltså vilken låda ligger loggboken i. Testade nyckel efter nyckel på samtliga lås. Efter ca 15 minuter hade jag äntligen fått upp rätt skåp för loggboken. Loggade den som en STF den med. Någon annan hann före på denna med, rackarns också! Blev inga FTF:er idag. Klockan var nu 14.00 och eventet började på en timme. Det blev en färd hemmåt för en iskall snabbdusch och ett rent ombyte för att sen åka tllbaka till Härad hem till Olle i Skogen och deras event.

Väl på platsen träffade jag på ett helt GÄNG av härliga och riktigt trevliga cachare. På Olle i Skogens tomt hade dem placerat ut en fågelholk med inte ett utan två kodlås, ett i botten och ett på holken. Detta var dock ingen Tradd eller multi. Det visade sig vara mysten Gåtornas Palats(GC9HQFG). Vi slog ihop oss ett gäng cachare bestående av bland annat: L8P1, Mikaon66, Terje7620 och Team Lacer. Kan ha missat något namn eller tagit fel på något, men hoppas jag fått allt rätt ändå.

Tillsammans slog vi följe för att gemensamt leta nya ledtrådar för att få upp båda låsen på holken. Vi listade snabbt ut koden till det röda hänglåset som var 242…. nej skoja bara. Kommer givetvis inte avslöja den riktiga koden här. När vi öppnade holken stod det ”BRA JOBBAT” följt av vidare instruktioner i form av nya koordinater. Det var bara att gå dit och leta efter nya ledtrådar. Efter mycket klurande fick gruppen tillsammans ihop 3 nya ledtrådar som ledde oss tillbaka till holken, där vi äntligen kunde lösa kodlåset under holken och gememsamt logga cachen. Samtliga cacher som jag tog idag, fick en varsin favoritpoäng.

Efter loggandet träffade jag på ingen mindre än Vallafrun som också var på plats. Vallafrun och jag träffades första gången tidigt under 2013 om jag inte missminner mig. Jag var helt ny det året och ställde frågan i facebookgruppen Geocaching Sverige om någon var i Hölötrakterna och ville cacha med mig. Vallafrun var snabb på bollen och hämtade upp mig på konsum i Hölö. Vi for en sväng och cachade. Jag minns tyvärr inte vilka cacher vi tog det året eller vilka dnfer eller dylikt vi hade. Senare samma år blev jag medbjuden som medvolontär av Vallafrun till FAD, Fubmle After Dark 2013. Jag hjälpte bland annat till att deala med min skola Novalisgymnasiet i Järna, som lånade ut en stor drake som byggdes i och med Sankt Mikealsdagen. En drake som byggts med hjälp av eleverna som gick på hantverk. Draken var ca 3-4 meter lång och rätt stor. Den blev alltså en del av cacherna som medverkade under FAD. När jag pratade med Vallafrun och frågade om det var hon som hade hämtat mig, blev hon glatt överraskad över att jag kommer ihåg. Hon och flera andra hade trott att jag lagt av helt, med all rätt. I och med att jag bodde i Hölö kunde jag inte lita på kollektivtraffiken varje gång, jag hade i och med min unga ålder varken bil eller körkort. Jag hade väldigt svårt att planera in riktigta rundor på den tiden vilket till sist ledde till att jag la av helt enkelt. 2023 med både bil och körkort tog jag igång jakten igen med start Mariefred. Här fick jag upp intresset för att också börja delta på fler events.

Det var hur som helst ett sidospår. Innan jag slog mig till bords med fika, så skrev jag ned mitt Alias på en lapp och la i en lite kista, som senare skulle dras i en lottodragning. Efter att jag anmält mig till dragningen, intog jag mig lite fika, en bulle och en jättegod kladdkaka som Olle I Skogen hade bakat. Satte mig ned, pratade med riktigt trevliga kvinnor från Oxelösund. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad deras namn eller alias var :(. Men riktigt trevliga att prata med. Eftersom att detta var ett av de nya eventtyperna Magic Maker Event så hade Olle I skogen anordnat ett bord med en MASSA verktyg, plankor och annat ”skrot” som man fick tillgå. som Mulle Meck engång sa: ”Allt är inte skrot, allt kan användas till nya saker.” Så gick till bilen och hämtade mina burkar och lite eget byggmaterial som jag alltid har med mig. Tog sedan mig ned och började spåna idéer till några gömmor. Jag hittade en gammal fågelmatare, som jag med hjälp av en dekorationsfågel, 2 magneter och en bison gjorde till en perfekt ”Hidden in plain sight”-gömma. Denna kommer jag förmodligen inte göra till en vanlig tradd eftersom att det skulle vara för enkelt. Vi får se vad jag hittar på med den helt enkelt. Håller er uppdaterade! Efter att ha skapat två enklare gömmor och observerat skapandet av andras gömmor var det dags för lottodragningen! Var många som deltog och alla namn som drogs fick någon form av pris. De som var bland de första fick naturligtvis ”finare” pris än de som drogs sist. Jag fick mitt namn uppläst och vann en nål med en magisk hatt på med texten ”Magic Maker”. Satte den direkt prydligt på min väst där den skulle få hänga som ett minne.

Avslutningsvis vill jag tipsa om ett event jag håller Den 15 Juli klockan 13.00-13.30 i Stallarholmen. Det är alltså ett BADEVENT(GCA8VBV).

Det som är speciellt med detta event är att detta är mitt absolut första hållna event. För att fira detta kommer jag bistå med fika. rekommenderar att man tar med sig ombyte och badkläder om man kommer för att bada. Att bada är inte obligatoriskt, utan man kan sitta och sola på den lilla stranden också om man önskar. På platsen kommer jag även, om all teknik funkar som den ska, bistå med ett roligt Geoquiz. Mer än så kan jag i nuläget inte avslöja. Ses vi där?

Av Cobzer

Glad och alltid ett leende är jag ofta ute på skattjakt, geocaching. Letar burkar i ur och skur och delar gärna med mig av mina erfarenheter.

Lämna ett svar