KAKSLOTTET

Om slottet:
Godset Taxinge-Näsby som tidigare varit ett säteri i Taxinge i Nykvanrs kommun, där huvudbyggnaden är slottsliknande i utseendet. Detta ligger ute på en udde i Gripsholmsviken. Det är från Järnvägsstationen Taxinge-Näsby ca 1 kilometers gångväg upp till slottet. Kakslottet har fått sitt namn då företaget Taxinge slott bedriver Konferens- och festverksamhet samt en känd cafeverksamhet. Det var Anders von Wahrendorff som uppförde nuvarande huvudbyggnad mellan 1807 och 1813 efter ritningar av arkitekt Carl Chirstoffer Gjörwell. Flyglarna är är från 1700-talet..

Det var en kväll i somras som jag tog min lilla pärla och åkte ut mot Taxinge slott som även går under namnet kakslottet. Vill man ta en fika så har Taxinge en fikabuffé med otroligt mycket tårtor, fikabröd och kakor. Men nu var jag ju här på kvällen, så vid detta tillfälle gick jag tyvärr miste om den buffén. Men vad gör det, när man kan gulmarkera sin karta.

Jag började med att gå till den gamla kyrkan. Kyrkan i bildspelet nedan tillhör alltså Strängnäs stiftelse och är en församlingskyrka i Turinge-Taxinge församling. Denna invigdes då 13December 1863 och är perfekt exempel på konsekvent nygotisk stilriktning. I klockstapeln hänger två stycken klockor. Den stora klockan är gjuten i Stockholm 1699 och den mindre är gissningsvis ett krigsbyte som hemfördes av Jacob Pontus de la Gardie efter freden i Stolboba 1617.

Vid kyrkan påbörjade jag delsteg 1 av 5 av en så kallad ”labb” eller ALC (Adventure Lab Cache). Där går du flera delsteg och svara på frågor i appen. Du får en ”hittad” per klarat delsteg. Så gick runt hela slottet. När jag skulle till delsteg 2 (bild 2) så kom jag upp till ett bostadshus och 2 hundar började ilsket skälla på mig. Jag tyckte det var så himla märkligt, då min GPS faktiskt pekade upp mot huset. Men var övertygad om att jag gått fel. Jag valde att gå tillbaka och gjorde en fuling. Påvägen tillbaka så hoppade jag upp mot skogen och kämpade mig igenom tills jag äntligen kom fram. Väl på plats räknade jag plankorna och angav sedan svaret i appen. Resten av promenaden gick bra och jag hittade alla delsteg. Men sen insåg jag ju mitt misstag, några av de delsteg jag precis varit på, hade nämligen en vanlig tradd i närheten. Så det var bara att börja om och åg om hela rundan.

Denna lilla trip tog mig ca 2 timmar. Och då hoppade jag en och fick en DNF. Var också en bonuscache jag fick hoppa p.g.a krånglande GPS. Vid ett senare tillfälle upptäckte jag detdär med waypoints på Geocaching-appen, jag lyckades hitta en lucka och återvända till platsen där jag hittade bonuscachen.

Av Cobzer

Glad och alltid ett leende är jag ofta ute på skattjakt, geocaching. Letar burkar i ur och skur och delar gärna med mig av mina erfarenheter.

Lämna ett svar